Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εθνική οδός Πάτρας – Τρίπολης ( 111) και Διάνοιξη τούνελ στον Ερύμανθο


Πρόταση: Βάρδας Ιωάννης
Υπ΄όψη Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Κο Απόστολο Κατσιφάρα
Δείτε την Επιστολή Τουνελ στον Ερύμανθο
Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λόγω των ορεινών όγκων του Χελμού και του Ερυμάνθου δεν έχει άμεση πρόσβαση στο ήμισυ σχεδόν της Πελοποννήσου με αποτέλεσμα η επικοινωνία μεταξύ της Πάτρας και της Τρίπολης να γίνεται από το οδικό δίκτυο της γνωστής ως εθνικής οδού Πάτρας –Τρίπολης ( πρώην 111), η οποία διαπλατύνθηκε ως έχει σήμερα την δεκαετία του 70 και έκτοτε ελάχιστες βελτιώσεις έχουν γίνει, με αποτέλεσμα ο δρόμος να μην έχει την χρησιμότητα που θα έπρεπε να έχει.
Πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών από τα Τριπόταμα και μετά είναι όχι μόνο η διαπλάτυνση της 111, αλλά η χάραξη ενός δρόμου που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες και θα είναι έργο ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Μια διαφορετική πρόταση είναι μείωση της απόστασης από την Πάτρα στην Τρίπολη με την χάραξη ενός νέου οδικού άξονα που θα φέρει την ανάπτυξη στα χωριά της Περιφέρειας.
Η νέα αυτή χάραξη αφορά την διάνοιξη ενός τούνελ μήκους περίπου (7) επτά χιλιομέτρων σε υψόμετρο περίπου 800 με 850 μέτρα στο όρος Ερύμανθος και συγκεκριμένα που θα αρχίζει μεταξύ των χωριών Καλέτζι και Αλεποχώρι κοντά στο Βελιμάχι και την Σπαρτιά Αχαΐας και θα καταλήγει σε απόσταση περίπου (7) επτά χιλιομέτρων από τα Τριπόταμα στο χωρίο Πλατανίτσα.

Με την διάνοιξη του τούνελ και την χάραξη δρόμων ή την διαπλάτυση των ήδη υπαρχόντων από τον εθνικό δρόμο 111 ως την είσοδο του τούνελ (περίπου 8 χιλιόμετρα) και από την έξοδο του τούνελ έως τα Tριπόταμα, η απόσταση της Πάτρας από την Τρίπολη θα μειωθεί κατά 40 με 45 χιλιόμετρα με πολύ δύσκολο δρόμο και με πολλές στροφές, μειώνοντας τελικά το ταξίδι αυτό από δυόμισι ώρες που χρειάζεται σήμερα σε μιάμιση ώρα.
Με το έργο αυτό η επικοινωνία και οι συναλλαγές με την διπλανή μας Περιφέρεια θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και οι περιφέρειες της Τριταίας και των Παίων θα αναπτυχθούν, θα προσελκύσουν την νεολαία μας για μόνιμη διαμονή σε αυτές, αναπτύσσοντας με νέες ιδέες επιχειρήσεις συσκευασμένων και τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, αγροτουριστικές επιχειρήσεις και τέλος θα μπορέσουν να αναβιώσουν οι παλαιοί παραδοσιακοί οικισμοί των περιοχών αυτών.

Το έργο της διάνοιξης τούνελ στον Ερύμανθο θα δώσει ανάπτυξη και στις υπόλοιπες περιοχές γύρω από αυτό όπως στο νέο φράγμα Πείρου – Παραπείρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλανδρίτσας όπου σε συνδυασμό με το αυτοκινητοδρόμιο θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδύσεις.
Σημειωτέο είναι ότι η διαπλάτυνση της ήδη υπάρχουσας εθνικής οδού Πάτρας – Τρίπολης (111) ίσως είναι πολύ δυσκολότερο έργο, καθόσον στην περιοχή της Λαμπείας δεν μπορεί να γίνει εύκολα η διαπλάτυνση του εθνικού δρόμου και η διάνοιξη περιμετρικού δρόμου έξω από το χωριό.
Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης θα έλεγαν κάποιοι ότι έργα σαν αυτό φαντάζουν ανέφικτα και ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, όμως αν πραγματικά θέλουμε την ανάπτυξη της Περιφέρειας πρέπει να τολμήσουμε, να έχουμε όραμα, να προγραμματίζουμε και να υλοποιούνται τέτοια έργα για να γίνει το όραμα μας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματικότητα.

Πάτρα 17/1/2011

Με εκτίμηση
Βάρδας Ιωάννης
 

View Larger Map