Σημείο εκκίνησης τα Τριπόταμα και στρίβουμε αριστερά προς Τρίπολη.Στα 200 μέτρα συναντάμε πινακίδα για τα χωριά του Νομού Αρκαδίας Παραλογγοί (10 χλμ.), Καρδαρίτσι (12 χλμ.) και Βελιμάχι (14 χλμ.).Προχωράμε στην περίφημη «111» οδό της Τριπόλεως μία από τις λίγες οδούς εν Ελλάδι που είναι γνωστές με το …νούμερό τους, έστω και αν κάποιοι κάτοικοι σε κοιτούν περίεργα ακούγοντας τους τρεις άσσους.Στο 1,4 χλμ. στα δεξιά υπάρχει χώρος δασικής αναψυχής που φιλοξενεί και τον πλάτανο του Παυσανία. Για να φτάσεις όμως στο ιστορικό πλατάνι όπου η παράδοση θέλει να ξεκουράστηκε ο περιηγητής Παυσανίας πρέπει να διανύσεις ένα χωματόδρομο 2 περίπου χλμ. Καλό θα ήταν να το κάνετε με αγροτικό ή τζιπ γιατί με χαμηλό Ι.Χ. θα τα βρείτε λίγο σκούρα. Μην μπερδευτείτε καθώς ανεβαίνετε, υπάρχουν δύο δρόμοι που διασταυρώνονται δίχως πινακίδα. Προχωρήστε ευθεία, όχι δεξιά. Στο 3,8ο χλμ. της διαδρομής Τριπόταμα - Δάφνη και ενώ
οδεύουμε παράλληλα με τον ποταμό Σειραίο, μπαίνουμε στο χωριό Άγιος Βασίλειος, ενώ στα 4,1 χλμ. αριστερά υπάρχει πινακίδα για τις Σειρές με τα πέτρινα σπίτια και τον Ιερό Ναό Αναλήψεως να αποτελεί το στολίδι του χωριού.Προχωράμε ευθεία μέσα από τον Άγιο Βασίλειο.Δρόμος χωμάτινος στα δεξιά οδηγεί στο Δεχούνι με τα παραδοσιακά κτίρια.Στα 8,7 χλμ. μας υποδέχεται η Νέα Πάος και δεξιά πινακίδα οδηγεί προς Κοντοβάζαινα.Η Πάος προήλθε από τη συνένωση των χωριών Σκούπι, Βεσίνι και Δεχούνι. Είναι πρωτότυπη κωμόπολη με ρυμοτομικό σχέδιο, ταβέρνες, καφενεία, μπαρ και καταστήματα. Βόρεια της Πάου, ο παραδοσιακός οικισμός Σκούπι με τα πέτρινα σπίτια σκεπασμένα με σχιστολιθικές πλάκες, εκκλησίες πραγματικά μνημεία τέχνης και γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια. Είναι το χωριό που γέννησε το μεγαλύτερο ιστορικό της επαρχίας Καλαβρύτων, το λυκειάρχη φιλόλογο Γεώργιο Παπανδρέου. Στο Σκούπι, λειτούργησε το 1ο δημοτικό σχολείο στην ελεύθερη επαρχία μετά την Επανάσταση του 1821. Στα 9,2 χλμ. αριστερά στο λόφο του Αγίου Γεωργίου μας προτείνεται χώρος υπαίθριας αναψυχής.
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΒΕΣΙΝΙ
Την παράκαμψη για το Βεσίνι (3 χλμ.) τη συναντάμε στα 9,6 χλμ. Στρίβουμε δεξιά για να κατευθυνθούμε στον παραδοσιακό αυτό οικισμό, συνοδευόμενοι στα δεξιά από βράχια και στα αριστερά από πράσινο φυσικό γκαζόν. Ο δρόμος έχει πολλές στροφές αλλά είναι καλός ανηφορικός ασφαλτοστρωμένος μέχρι το 2ο χλμ. από την παράκαμψη απ’ όπου τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν πολύ για το Ι.Χ. καθώς συνεχίζει δύσκολος χωματόδρομος.Είναι σώφρον να επιχειρήσετε τη διαδρομή από εδώ και πέρα μόνο με 4 Χ 4, γιατί σε κάποια σημεία με δυσκολία συγκρατείς το τιμόνι του Ι.Χ. σου ιδίως στο κατέβασμα.Ανεβαίνοντας βλέπεις προς τα πάνω το Βεσίνι με τα 70 πέτρινα σπίτια του να φαντάζει εγκαταλελειμμένο το χειμώνα, αφού μένουν εκεί μόνιμα μόλις 3-4 άτομα.Όλη αυτή η ησυχία προσδίδει μια απέραντη γοητεία στον οικισμό, τα σπίτια του οποίου αντιστέκονται στο χρόνο με τις κεραμοσκεπές τους, τα ξύλινα μπαλκόνια, τα παράθυρα και τις άφθαρτες πέτρες τους.Το χωριό χτίστηκε στην πλαγιά των Αφροδίσιων βουνών πριν από το 1841.Εδώ υπάρχει και η Εκκλησία - πέτρινη και αυτή - της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Στο Βεσίνι μπορεί κανείς να στήσει ανενόχλητος τη σκηνή του και να απολαύσει, ερημιά και ησυχία αφού και τα δύο είναι πλέον για όλους μας πολύτιμα και ζητούμενα. Από εκεί,από τον πέτρινο μικρόκοσμο του βουνού μπορείτε να απολαύσετε πανοραμικά την Πάο αλλά και να πάρετε μια γεύση από την ακρόπολη της Αρχαίας Πάου. Στον οικισμό της Παλαιάς Πάου τα σπίτια είναι πέτρινα. Επανερχόμαστε στον κεντρικό δρόμο της Ε.Ο Πατρών - Τριπόλεως. Φεύγουμε από την Πάο με κατεύθυνση προς Τρίπολη.
Αριστερά στο λόφο, η Αρχαία Πάος, με λείψανα από την Ακρόπολη, τα τείχη κ.ά που λεπτομερώς περιγράφεται στο βιβλίο Αρχαία Πάος, του καταγόμενου από το Σκούπι Γεωργίου Παπανδρέου.Δεξιά του δρόμου και κάτω ακριβώς από την Αρχαία Πάο, βρίσκεται το Χάνι Καλαθά με το δροσερό Κεφαλόβρυσο κάτω από τους ίσκιους των αιωνόβιων πλατανιών.Στην πορεία μας και επί του δρόμου (111) στο 11,4 χλμ., βρίσκουμε τα Βεσινέικα και στο 13,5 χλμ. φτάνουμε στη διασταύρωση Κακάσοβας όπου δεξιά ο δρόμος οδηγεί για τη Δάφνη, τον ποταμό και τη λίμνη Λάδωνα.Αριστερά, οδηγεί μετά από 2,5 χλμ. στη Χόβολη,
ένα καταπράσινο δροσερό χωριό με άφθονα νερά και παραδοσιακές ταβέρνες. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και συνεχίζει για την Αροανία (Σοποτό 5 χλμ.).Αξίζει να γευτείτε την κουζίνα της ταβέρνας και να επισκεφθείτε τους υδρόμυλους.
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΔΑΦΝΗ - ΛΑΔΩΝΑ - Ι. Μ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
Την παράκαμψη για τη Δάφνη τη συναντάμε στο 13,5 χλμ. από Τριπόταμα. Στρίβουμε δεξιά και περνώντας μέσα από κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, καρυδιές και πλατάνια (ένα πανέμορφο τοπίο) μετά από 4 χλμ. φτάνουμε στην έδρα του Δήμου Παΐων τη Δάφνη. Στη διαδρομή μας, συναντάμε στα δεξιά και την παράκαμψη για Νάσια. Μπαίνοντας στη Δάφνη (πρώην Στρέζοβα) συναντάμε γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και δεξιά βλέπουμε το Γυμνάσιο και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Λίγα μέτρα πιο πέρα το πέτρινο Δημοτικό σχολείο (έργο του Ανδρέα Συγκρού) διατηρητέο μνημείο τέχνης και στο κέντρο η όμορφη πέτρινη πλατεία με την προτομή του τέως Υπουργού Βασ. Παπαρηγόπουλου. Η Δάφνη το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι της περιοχής μέχρι το 1960 ήταν η τρίτη μεγάλη πόλη στην Αχαΐα (Πάτρα - Αίγιο - Στρέζοβα).Εδώ η ζωή κυλά ήρεμα και αργά γιατί η Δάφνη έχει διασώσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, την αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά. Τα γραφικά στενά με τα καλντερίμια τους ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια τους, οι πέτρινες θολωτές βρύσες, τα πηγάδια, τα αξιόλογα πέτρινα θολωτά γεφύρια, οι επιβλητικές εκκλησίες πραγματικά μνημεία τέχνης, τα κτηνοτροφικά γρέκια, οι υδρόμυλοι όλα είναι χτισμένα από τους γνωστούς Λαγκαδινούς μαστόρους που οργανωμένοι σε κομπανίες περιόδευαν από την εποχή της Τουρκοκρατίας τα χωριά και έχτιζαν.Η Δάφνη έχει ξενοδοχεία, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία, καταστήματα, ντίσκο και μπαρ.Αξιόλογες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου που γίνονται από 15 έως 20 Αυγούστου. Σπουδαία και η εμποροπανήγυρις στις 8 έως 11 Σεπτέμβρη και τα θρησκευτικά πανηγύρια της Αναλήψεως και του Αγίου Χαραλάμπους.Κοντά στη Δάφνη είναι και το βυζαντινό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας (απόσταση 2,5 χλμ.) με καλό δρόμο. Λειτουργεί σαν γυναικείο μοναστήρι όπου η Ηγουμένη Ανθούσα πρόσχαρα προσφέρει φιλοξενία στον επισκέπτη που χαίρεται τη νοικοκυροσύνη και την αγιότητα του χώρου.Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την ανάπτυξη της Δάφνης και της ευρύτερης περιοχής να περνάει μέσα από τα ποτάμια αθλήματα στο Λάδωνα. Και δεν κάνουν λάθος γιατί ο Λάδωνας έχει το πιο πολύ νερό όλο το καλοκαίρι στη Νότια Ελλάδα και το καλύτερο φυσικό περιβάλλον.
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΠΟΤΑΜΟ ΛΑΔΩΝΑ
Προχωρώντας ανατολικά της Δάφνης μετά από 4 χλμ. δρόμο με καλή βατότητα φτάνετε στο Λάδωνα κοντά στις εγκαταστάσεις του καγιάκ και του ράφτινγκ του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Δάφνης (Ν.Α.Ο.Δ.) (βλέπε δραστηριότητες στα ποτάμια).
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΛΑΔΩΝΑΝότια της Δάφνης συνεχίζεται μέσα από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά από 3 χλμ. συναντάμε την Πουρναριά και στη συνέχεια μετά από 3,5 χλμ. την Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα. Και από εκεί ο δρόμος συνεχίζει για Τρόπαια και Βάχλια - Κοντοβάζαινα. Η λίμνη προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, βαρκάδα, ψάρεμα και ρέμβασμα. Ψαρεύεις και ρεμβάζεις μάλιστα ακούγοντας μόνο τους μελωδικούς ήχους από κουδούνια αιγοπροβάτων και το κελάηδισμα των κάθε λογής πουλιών. Πολλά είδη άγριας πανίδας συναντά κανένας στο Λάδωνα και σίγουρα αφθονία ψαριών. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΡΟΣ: ΝΑΣΙΑ
Στα 14,6 χλμ. του δρόμου προς Δάφνη, στρίβουμε δεξιά στην πινακίδα που δείχνει δρόμο για Νάσια. Ένα υπέροχο δάσος με τροπική βλάστηση από αιωνόβιες καστανιές και ακρανιές, γνωστό και ως δάσος της Μπαρμπούς, απλώνεται μπροστά μας, με αιωνόβια δέντρα που παίζουν με το πράσινο του τοπίου και δημιουργούν μια ειδυλλιακή εικόνα για τον επισκέπτη.Το δάσος των Νασίων είναι ένας αξιόλογος πνεύμονας οξυγόνου που κάνει τα μάτια σου να ανοίγουν διάπλατα για να το καταγράψουν.Δίπλα στο δάσος και στην πλαγιά της Κορακοφωλιάς (930 μ. υψόμετρο) υπάρχει ο Ναός της Ευαγγελίστριας.